Bezienswaardigheden Berlijnse muur

Inhoudsopgave

  Ondanks dat er niet veel meer over is van de Berlijnse muur zijn er op diverse plekken in Berlijn wel delen van de muur bewaard gebleven. Deze delen maken vaak uit van een herdenkingsplek of zijn onderdeel van een kunst project.

  Na de val van de muur wilde de inwoners zo snel mogelijk van het lelijke betonnen ding af. In rap tempo werden de muren gesloopt. Natuurlijk zag men daar ook wel weer een verdien model in, vooral in de jaren negentig na de val van de muur kon je op iedere straathoek wel stukken beton kopen wat volgens de verkopers dan een deeltje van de berlijnse muur zou moeten zijn.

  Op de onderstaande locaties zijn nog steeds delen te zien van de Berlijnse muur.

  East Side Gallery

  Aan de Mühlenstrasse paralel aan de Spree staat het langste deel van de muur nog overeind. Het 1,3 kilometer lange deel is omgetoverd tot een groot kunstwerk. 115 kunstenaars kregen een muur deel ter beschikking en kregen de opdracht om hun impressie van vrijheid op het stuk beton te schilderen. Er zijn diverse prachrige stukken te zien waaronder ook werken van bekende kunstenaars.

  Bezienswaardigheden Berlijnse muur

  Al snel na de opening van de openlucht galerij raakte veel kunstwerken beschadigd door de invloeden van het weer maar ook van graffiti. In 2000 en in 2009 werden grootscheepse renovaties uitgevoerd aan de Eest Side Gallerie. Ondertussen zijn alle kunstwerken voorzien van een beschermende laag zodat graffiti makkelijk kan worden verwijderd.

  Gedankstätte Bernauerstrasse

  Aan de Bernauerstrasse is een speciale plek ingericht ter nagedachtenis aan de mensen die zijn gevallen als gevolg van de Berlijnse muur en de vreselijke gruwelijkheden die hebben plaatsgevonden op, om of in de nabijheid van de muur.

  Het park is ongeveer 1,4 kilometer lang en er staan nog veel delen van de originele Berlijnse muur. Een uitzichttoren geeft je een beeld van de zogenaamde “totesstreifen” het gebied waar niemand mocht komen en mocht je daar toch onverhoopt toch terecht zijn gekomen en betrapt worden door de bewakers werd dit direct afgestraft met een kogel.

  Verder is er in de Gedankstatte een museum over de Berlijnse muur te vinden, een gratis bezoekerscentrum en een kleine kerk om te bidden voor diegene die zijn gevallen tijdens de Berlijnse muur.

  Checkpoint Charley

  In alle films over de Berlijnse muur speelt de oude grensovergang Checkpoint Charley een belangrijke rol. De controle post was vroeger ook erg belangrijk maar hedendaags is het niets dan een commerciële toeristen attractie.. Er is rondom de voormalige grenspost een klein museum ingericht en als klap op de vuurpijl mag je tegen betaling met twee bewakers in een origineel uniform voor het wachthuisje op de foto.

  Het stadsbestuur van Berlijn wil maar al te graag van deze hysterische toeristenattractie af want het doet afbreuk aan de historie van de Berlijnse muur. Echter niet aan de belevenis van de duizenden bezoekers die dagelijks op Checkpoint Charley afkomen.

  Goed om te weten is dat de Checkpoint Charley zoals deze er nu staat een replica is. Het controle gebouw zoals het er nu staat werd pas in 2000 geplaatst. Wil je het originele controle huisje zien dan moet je naar het gratis toegankelijke AlliiertenMuseum)

  Mauerpark

  Het voormalige rangeerterrein van de Duitse spoorwegen ligt in de hippe wijk Prenzlauer Berg. Hier deelde de Berlijnse muur de wijken wedding en Prenzlauer Berg in tweeën. Een stuk van de muur kun je hier vinden en deze muur is nu voor menig graffiti kunstenaar de plek om zijn kunsten te laten zien. Vroeger werd deze muur 24 uur per dag 7 dagen in de week door wachters bewaakt. Nu is de muur praktisch in bezig van de graffiti kunstenaars.

  Op een zomerse dag is het Mauerpark zeker een bezoek waard, je pakt hier altijd wel een gratis optreden van een willekekeurige straat artiest mee. Bezoek ook zeker de pit. Een soort van mini arena biedt aanstormend talent de mogelijkheid op te treden. Dat kan muziek zijn dat kan acrobatiek zijn, laat je verrassen. Na afloop van de show kun je de muntjes of briefjes kwijt op het podium.

  Het Mauerpark zelf is een hangout plek voor menig inwoner van Berlijn, op zondag is er naast het park een enorm grote rommelmarkt. En in het park zelf wordt gebarbecued, gedronken en gelachen. Biertjes en andere drankjes kun je bij de stalletjes kopen.

  Berliner Unterwelten

  Tijdens de koude oorlog werden er in Berlijn tientallen bunkers gebouwd om de inwoners te kunnen beschermen tegen bombardementen en andere kwalijke zaken die zich voordeden tijdens de koude oorlog.

  Berliner Unterwelten

  De meeste van deze bunkers zijn nog steeds toegankelijk en worden door een stichting onderhouden. Een deel van deze bunkers en het indrukwekkende gangenstelsel kun je onder leiding van een gids bezoeken. Persoonlijk één van de meest indrukwekkende rondleidingen in Berlijn die ik heb gedaan. Bij elkaar ben je een kleine anderhalf tot twee uur onderweg en krijg je een indruk over het leven tijdens de koude oorlog.

  De rondleidingen in de unterwelten (onderwereld) van Berlijn worden voornamelijk in het Duits en Engels gegeven op de website van de stichting kun je ook een agenda vinden met Nederlandstalige rondleidingen. Reserveer je rondleiding wel van te voren. Het is een zeer populaire bezienswaardigheid in Berlijn en deze is in het hoogseizoen altijd snel volgeboekt.

  Stasimuseum

  In de Koude oorlog werd iedereen maar dan ook werkelijk iedereen nauwgezet in de gaten gehouden door het Ministerium für Staatssicherheits of te wel de Stasi. Dit is zoals de naam al doet vermoeden de veiligheids en inlichtingen dienst van de voormalige DDR.

  De opdracht werd door de Stasi letterlijk en figuurlijk uitgevoerd. De inwoners van Oost-Duitsland werden stiekem afgeluisterd of zelfs gefilmd. Daarbij waren geen grenzen en ging men zeer ver. Van veel toenmalige inwoners van de DDR is wel een dossier gemaakt.

  Het museum is echter niet direct in het centrum te vinden maar ligt aan de U4 u-bahn.

  Het DDR-museum

  Dat het leven aan de oostkant van de muur totaal anders was dan aan de westkant beseffen zich maar weinigen. Het leven onder het streng communistische bewind wordt in het DDR-museum duidelijk gemaakt.

  Het interactieve museum is geheel geweid aan het leven in de koude oorlog aan de oostzijde van de muur. Je kunt er onder andere in een Trabant rijden en krijgt een blik in een nagebouwd appartement uit Oost-Duitsland met een ingerichte slaapkamer, woonkamer en badkamer. Ook krijg je een blik in een verhoorkamer en een Oost-Duitse gevangenis, de andere kant van met communisme.