Veel gestelde vragen

Ik heb een overzicht gemaakt met de veel gestelde vragen over de Berlijnse Muur. Deze FAQ zal ik regelmatig voorzien van nieuwe items en leuke weetjes over de Berlijnse muur.

 1. Hoe lang is de Berlijnse muur?

  De Berlijnse muur was 45,1 kilometer lang. Echter de totale grens rondom West-Berlijn was 155 kilometer lang. De muur stond volledig op het grondgebied van de DDR want de bouwers van de muur mochten niet in West-Berlijn komen.

 2. Kun je de Berlijnse muur nog in het echt zien?

  Na de val van de Berlijnse muur zijn grote delen van de muur gesloopt. Echter is op een groot aantal plekken de muur nog te zien en is er zelfs een gedenkplek gemaakt in de Bernauerstrasse. Je treft hier niet alleen een museum aan maar ook een uitkijkpost en een kleine kerk om te bidden voor de mensen die zijn gevallen tijdens een ontsnappingspoging in de periode van de Berlijnse muur.
  De East Side Gallery is het langste kunstwerk ter wereld, dit kunstwerk is na de val van de muur geschilderd op de de originele delen van de Berlijnse muur

 3. De Berlijnse muur in cijfers

  – de Berlijnse muur was 155 kilometer lang
  – De Grens tussen Oost- en West Berlijn was 43,1 kilometer lang
  – De Grens door het bewoonde gebied van Berlijn was 37 kilometer lang
  – De Berlijnse muur bestond uit 106 kilometer beton elementen van 3,6 meter hoog
  – Er is ruin 66,5 km aan stalen hekwerken geplaatst voor de Berlijnse muur
  – Er stonden 302 wachttorens langs de grens tussen Oost- en West Berlijn

 4. Wanneer werd de Berlijnse muur gebouwd?

  Op 31 augustus 1961

 5. Wat heeft David Hasselhoff (Baywatch) met de Berlijnse muur

  Ten tijde van de val van de muur stond zijn enige hit “Looking for Freedom” op nummer één in de west-Duitse hitparade. Hasselhoff heeft zich zelf daarna benoemd als één van de veroorzakers van de Val van de Berlijnse muur.

 6. Hoe lang duurde de bouw van de Berlijnse muur?

  De Berlijnse muur werd in verschillende etappes gebouwd, het grenssysteem werd steeds verder uitgebouwd om de vlucht naar het westen onmogelijk te maken. De eerste grens bestond uit prikkeldraad, pas in 1961 begon men met de bouw van betonnen muren.